Förintelsens minnesdag

Det är mycket om förintelsen i media just nu, inte så konstigt då det är 70 år sedan Auschwitz befriades.
I slutet på maj, närmare bestämt 26:e, är det 20 år sedan Markaryds Musikkår åkte till Polen på orkesterresa. Den blev mest ihågkommen p.g.a. att majoriteten av medlemmarna (har för mig att det bara var 2-3 st av knappt 30 som klarade sig) fick salmonella. Jag var den som insjuknade först, på båten på väg hem. Den i särklass värsta båtresa jag någonsin gjort som följdes av en av de värsta veckorna jag varit med om. Inte nog med att jag var en av de som var sjuk längst tid, jag missade nästan allt det roliga den sista veckan i nian, jag är bl.a. inte med på avslutningskorten.
Nåja, vi fick inte bara salmonella och uppträdde på olika ställen på den resan, vi besökte Stutthof, det första lägret utanför Tyskland som Hitler lät uppföra. Sommaren 1944 blev det dessutom ”befordrat” från koncentrationsläger till utrotningsläger.
Det var en riktigt obehaglig upplevelse men samtidigt intressant och jag skulle definitivt inte vilja vara utan den.
En dag som den här, i tider som de här, minns jag besöket lite extra.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.