Rosfeber

För ungefär en månads sedan upptäckte jag en röd fläck på min vänstra underarm. Den var varm och öm men kliade inget. Mycket skumt. Det var sent en tisdagskväll så jag googlade lite (mestadels på blodpropp eftersom jag oftast målar fan på väggen) och tänkte att det är nog bäst att ringa vårdcentralen morgonen efter.
När jag ringde på onsdagsmorgonen svarade sköterskan att det troligen var en ytlig blodpropp. Hon rekommenderade mig att komma till distriktssköterskans dropin-tid på förmiddagen och att man får lite salva mot det.

När jag kom in till sköterskan såg hon dock ut som ett stort frågetecken. Hon hade inte en aning om vad det var och ville att jag skulle till en doktor. Då blir man ju lugnad…  :039:
Hon bokade först en tid på eftermiddagen men efter att hon tittat på det igen gick hon iväg och kollade om någon av doktorerna hade tid meddetsamma. Det faktum att jag hade en lite smågnällig Gustav med mig gjorde nog att hon försökte skynda på det lite.
Efter en stund kom hon tillbaka, hon hade fixat tid hos en doktor, han skulle ta en kort fika först och sedan ta emot mig.
Jag fick vänta ungefär en kvart och fick sedan komma in. Doktorn (kommer ej ihåg vad han hette) tittade och undersökte och sa sedan tvärsäkert: ”Det är ingen blodpropp, det där är rosfeber, du får ta en penicillinkur i tio dagar.”
Jahopp, tack och lov för en doktor som vet vad han pratar om! Och som inte behöver googla…  :031:
Några dagar efteråt hade det röda bleknat en del och ömheten gått över men än idag kan man skönja ett lite mörkare område på armen.
När jag kom hem googlade jag lite på rosfeber och fick reda på att det tydligen inte är att leka med, speciellt om man inte söker vård hyfsat snabbt. Läste artiklar och blogginlägg om folk som blivit inlagda på sjukhus med hög feber och medvetslöshet. Läskigt!
Bra att jag var lite nojig och sökte vård så tidigt och inte bara tog det för eksem eller liknande. Och bra för att de på vårdcentralen för en gångs skull skötte sitt jobb!  :029:

 Samma morgon som jag sökte vård.

 

 Tre dagar senare. Något blekare och inte så ömt längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.