No Poo

Nej, det är inte ”poo” som i bajs jag syftar på utan den alltmer växande ”No Schampoo”-trenden.
Jag har testat lite smått försiktigt sedan ett par månader tillbaka och är väldigt positivt överraskad! Jag har haft väldigt torr hårbotten ända sedan puberteten och dessutom psoriasis bak i nacken (hårbotten) sedan jag var liten.
Under dessa månader när jag inte använt schampoo utan enbart tvättat håret med balsam eller bikarbonat (eller en blandning av de två nämnda) har min hårbotten sakta men säkert börjat repa sig. Och inte nog med det; psoriasis-fläcken som normalt brukar bli större på vintern (mindre solsken) har krympt från en 5-kronas storlek till en 50-öring! Lovely! :040:

No Poo handlar som sagt om att inte tvätta håret med schampoo, detta eftersom de flesta schampoo (och många balsam också för den delen) innehåller en massa kemiska ämnen som torkar ut hårbotten/håret. Man undviker också silikon eftersom de lägger sig ovanpå hårstrået/hårbotten.
Finns en hel uppsjö med olika saker man kan tvätta med (ägg, balsam, endast vatten, bikarbonat m.m.) men det allra viktigaste är massagen av hårbotten i samband med tvätt. Man bör massera minst 2 minuter (gärna längre) för att få bort all smuts.
Mitt mål är att, förutom kanske bli helt fri från psoriasisen, att inte behöva tvätta håret så ofta och att få det mindre frissigt och mer lockigt. Lockarna har redan börjat komma tillbaka, det syns inte minst i mitt inlägg om julen! Ser nästan ut som jag permanentat det :040:

Jag sitter nu med en SMT (inpackning) i håret, ska bli väldigt intressant att se hur det blir! :037:

Till sist lite länkar med mer information:

  • lockig.se är en urbra sida där man kan hitta det mesta om No Poo/vacker utan schampoo! Finns listor i forumet på alla schampoo och balsam som är godkända att använda, och bra förklaringar på hur man ska gå tillväga.
  • Förklaring på SMT och vad som är i hittar du HÄR.
  • Tråd med andra No Poo:are finns bl.a. på Familjeliv, släng in en fråga eller två, dom har alltid varit schyssta och svarat på mina :037:

För att fortsätta på det ickekemiska spåret har jag så smått börjat med att inte tvätta ansiktet med massa rengöringar och smörja in det med en massa krämer. Har provat OCM och det funkade väldigt bra, ikväll ska jag testa att tvätta med endast honung. Och så blir det till att skrubba kroppen med olje/sockerskrubb :040:

En reaktion på “No Poo

  1. Pingback: No Poo och allt det där… « Mamma och lille Bubben

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.